Over ons

Ooit ontstaan als goed doel in Maastricht vanuit Christelijke naastenliefde. Nu een sociaal maatschappelijke beweging die zich inzet voor het tot bloei brengen van jongeren en buurten in Nederland en België.

Wat is Credo(huis)?

Credo is een sociaal-maatschappelijk beweging die zich wil inzetten om jongeren tot bloei te brengen. Credo is in 2012 opgericht als burgerinitiatief om kwetsbare en dak-/thuisloze jongeren op te vangen en hen te helpen verder te groeien en ontwikkelen om zelfstandig hun eigen plek in de maatschappij te kunnen innemen. Op 1 februari 2013 werd het eerste Credohuis in Maastricht geopend, een kleinschalig warm (t)huis, met ruimte voor 6 jongeren. De jongeren werden geholpen met een klein team professionals en vele vrijwilligers, allen gedreven vanuit een passie om heel praktisch iets te betekenen voor jongeren.
 
In de loop van de eerste jaren ontwikkelde zich in de praktijk een effectieve aanpak om jongeren tot bloei te brengen, vanuit Credo’s kernwaarden liefde, tijd en aandacht. De aanpak richt zich op het ontwikkelen van de identiteit, bekwaamheid en zelfstandigheid van de jongere. Door het succes van de Credo aanpak ontstond er belangstelling bij overheid en (potentiële) zorgondernemers om de Credohuis aanpak te vermenigvuldigen. En zo ontstond de Credo beweging, met inmiddels een groeiend aantal Credohuizen in Nederland en België.

Uitdaging

De eerste drie jaren werd het Credohuis bekostigd vanuit eigen middelen, giften en een startsubsidie van de provincie Limburg; in 2015 werd Credohuis erkend als zorgaanbieder en kon gebruik gemaakt worden van gemeentelijke zorgbekostiging voor Jeugd en Wmo. Uit de praktijk weet men dat kleinschalige en persoonlijke zorg het meest effectief is. Helaas is het (Nederlandse) zorgsysteem en bijbehorende bekostiging nog steeds gebaseerd op grootschalige zorg, dat wil zeggen, groepen van meer dan 20-25 jongeren. Hierdoor ontstaat er een financiële uitdaging voor Credohuizen, die daardoor mede afhankelijk zijn van financiële ondersteuning van bedrijven en particulieren.

Doelgroep & Identiteit

Credo richt zich op jongeren in de leeftijdsgroep 16-25 jaar, die tijdelijk een veilige en liefdevolle plek nodig hebben om zich verder te ontwikkelen naar zelfstandigheid.

Credo werkt vanuit een christelijke identiteit en wil de handen en voeten van Jezus in haar omgeving zijn. Jezus heeft gezegd “Wat je voor de minste hebt gedaan heb je voor Mij gedaan.” (Mattheus 25:40). Ergens anders in de bijbel zegt God: “…Want Ik weet welke plannen ik voor je heb; met deze plannen heb Ik je geluk voor ogen, niet je ongeluk. Ik wil je weer een toekomst en nieuwe hoop geven.”  Credo betekent ‘ik geloof’ – Credo heeft geloof voor een hoopvolle toekomst voor iedere jongere.

Credo Statement

Onze jongeren zijn stuk voor stuk unieke personen met een eigen identiteit en een bijzonder talent. Dat vraagt om een persoonlijke aanpak. Daarom werken onze buddies vanuit een vaste relatie met de jongere. Deze buddy gaat samen met de jongere aan de slag met de unieke identiteit en het bijzondere talent. Over alle leefgebieden heen doorlopen zij samen het Credohuis Fasenplan, waarbij de jongere steeds meer verantwoordelijkheid in zijn/haar leven neemt. Zo groeien ze samen naar volledige zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Dit alles in een liefdevol thuis!
“…ik doe nu de opleiding maatschappelijke zorg persoonlijke begeleider. Mijn droom is ook echt om later zelf een Credohuis te openen, zodat ik vanuit mijn eigen ervaring mensen kan helpen…”  

-LISANNE

Het laatste nieuws in je mailbox?

Schrijf je in voor de Credohuis nieuwsbrief, of voor één van de lokale nieuwsbrieven!
Stichting Credo Foundation
Op de Dries 98
6325 HD Berg en Terblijt
 
foundation@credohuis.com / +31 6 81606990
Copyright 2024 | Disclaimer | Privacy